Movie Review : Flatliners

By farhanna jafri - 20:20

Image result for flatliners review

Director : Niels Arden Oplev
Cast : Nina Dobrev, Diego Luna, Ellen Page, James Norton, Kiersey Clemons
Genre : Sci-Fiction, Horror
Trailer :


At first thought I didn't know this is a horror movie. Ingatkan movie ni pasal a journey of comma patient sebab tak tengok trailer pun, tengok poster je everytime keluar dari panggung. Saja je tengok movie ni sambil iron baju.

Movie Flatliners mengisahkan tentang 5 orang medical students merasai pengalaman hampir mati yang biasanya pesakit koma rasa selama beberapa minit with great medical knowledge but it all turns out to be a horror experience for them when their sins haunts them back after flatlining. 

Related image

Masa tengok diorang buat flatlining tu memang best sangat, nak pulak bila masing-masing struggle kembalikan Courtney since Courtney the first one who come up with the idea and experiment flatlining thing on herself. First half memang best bila masing-masing nampak Courtney berubah makin bertenaga, makin cerdik, memori dia makin kuat lepas buat flatlining and attempt Jamie, Marlo, Sophie nak buat jugak sebab memasing compete nak nampak bagus dalam career diorang except Ray sebab bagi Ray, efforts and hardwork dia ada selama ni dah cukup untuk career dia lagipun masing-masing dah memang bagus dah pun tapi manusia kan, mana pernah puas. 

But then Courtney start kena kacau dengan hantu adik dia, Tessa yang mati 6 tahun lepas sebab kecuaian Courtney masa drive. The cliche horror experience for the whole movie memang menyampah nak tengok. Horror movie cenggitu lah, tiba-tiba bangunan jadi gelap, hantu datang, hantu buat seram and bla bla yada yada but I love when Ray sorang je yang rasional try cari scientific explanation lagipun memang dia sorang je la waras sebab dia tak buat flatlining tu. 

Image result for flatliners review

Scene seram tu tak seram sangat pun sebenarnya tambah lagi bila scene seram tu tak logik langsung sebab orang yang datang sebagai hantu tu hidup lagi. Meanwhile diorang serabut & cuak fikir kenapa jadi macamtu, I am here sambil iron baju sambil bagitau benda tu halusinasi je lah. Bila semua sense hightened, of course lah the guilts pun meningkat sekali macam dalam The Vampire Diaries lah masa Elena mati semua sense dia meningkat bila dia jadi vampire. Patutnya Nina Dobrev dah boleh jawab dah soalan tu sebab dia berlakon dalam TVD but nope they made them looks stupid although they're bright students. Ohhh part Marlo kena tarik untuk masuk ke alam lain tu sama scene dia kena tarik into vortex dalam TVD. Lewlz

Lagi tambah kecewa bila ending dia Marlo & Ray buang laptop Courtney sebab nak hapuskan bukti experiment Flatlining. WHYYYYY?! Masa Ray refuse untuk buat flatlining tu & most of them dah huru-hara I expect Ray akan buat documentary and kumpul semua hasil kajian, buat thesis or journal propose dekat dekan universiti. Flatlining tu dah gempak kot plus its 2017, people are looking for any opportunities in making easy money, become wealthy, have assets and influence but this movie playing safe and convey good message only. Hmmm k. Tengok ending terus rasa murung. Dah lah tak best, ending pun hancur. Grrr

Movie Flatliners ni remake sebenarnya dari movie Flatliners tahun 1990 tapi yang original lagi meletops lah with same storyline meanwhile this one turns out to be dull. Tsskkk

1. Team Production +1, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0 = 5.5/10

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

Terima kasih sudi komen :)