Sunday, 31 December 2017

Happy Birthday Chashma!

Never have I ever thought I will wear an eyeglass. Sebab muka tak cantik bila pakai so I will avoid anything yang boleh buat mata rabun tapi tu lah as I grew older, makin banyak kerja yang libatkan screen. Dari silau biasa bertambah makin teruk nak pulak bila kena hadap screen sehabis fokus yang boleh bila buat kerja. Bila drive memang sengsara jugak lah sebab silau matahari, memang kena ada shade tapi bila malam mana boleh pakai shade so I hate driving at night. Banyak kali jugak lah hampir terbabas sebab silau punya pasal. 

So last year I've decided why not pakai before it getting worst kan? Lepas habis shopping barang dapur dekat Star Avenue nampak 'Back To School' promotion. Lepas pilih frame, ada lens checkup. Sebelum ni check boleh je nampak huruf yang paling kecil sekali tapi masa check tu, sampai berair mata nak tengok punya pasal. 

After 3 days, pergi collect and start pakai cermin mata, rasa macam wow terangnya dunia. 



Serious terang, jelas & nyata. Sebelum ni nak kena kecilkan mata untuk fokus. Tak tahu pulak bila buat macamtu makin bertambah sakit kepala. Kadang tu punya lah silau sampai menangis sebab pedih & sakit. But now tak payah nak menangis dah. Kalau tahu, dari zaman belajar lagi pakai sebab selalu sangat sakit kepala. Nak belajar pun rimas sebab silau. 

Since dah pakai spec ni, merasa lah benda-benda yang orang annoyed dengan spec. Memang nak kena jaga betul, kalau jatuh tu memang dah risau takut crack but lucky for me sebab pilih full frame. Even jatuh banyak kali pun boleh chill sikit. Paling menyampah kalau mata gatal dah tak boleh on the spot tenyeh sebab ada penghadang. Nak kena bukak soec dulu baru boleh keluarkan habuk atau bulu mata. Annoyed jugak sebab bulu mata selalu jatuh masuk dalam mata ataupun tercucuk mata. 


Part makan tu haihhh kalau makan benda panas confirm spec ada wap T.T

Kalau keluar dari office confirm buta sekejap kalau tak buka spec sebab dekat dalam office sejuk gila tapi bila keluar cuca panas kemain so spec tu penuh dengan wap sampai tak nampak langsung. Kadang tu menggelabah sendiri ingatkan dah buta pftttt. 

But above all, I am so grateful dah tak payah seksa hadap segala silau lepas pakai spec. Sakit kepala, sakit bahu & pedih mata pun dah hilang banyak lepas pakai spec. Cuma kadang-kadang rimas pakai & hidung pun lenguh tapi ramai pulak ingat saja beli spec sebab style letak spec atas kepala pffttt I've spent hundred ringgits for style? So not me!


Anyway, happy birthday my dear spectacle, please stay with me together we survive another year creating memories! Fightinggggg


Misi Mencari Remis di Pantai BNO, Sabak Bernam

Dah lama tak menapak ke BNO walaupun dekat je dengan rumah sebab jarang balik rumah. Kalau balik pun tak sempat nak pergi sebab banyak hal lain. Ni ada cuti lebih sehari boleh lah bawak family menyinggah sana. 


Tak plan pun nak cari remis sebab nak pergi ambil angin layan blues je dekat BNO & makan mee udang tapi bila sampai je sana nampak orang lain gigih cari, dia mula la nak join sekali. Sebelum ni kalau datang memang dah spare dah besen dengan pengorek sekali. Kalau gigih cari memang penuh besen tu. Tapi sebab datang melenaggang je tak banyak sangat lah dapat. Lagipun pergi hujung bulan memang tak berapa nak ada lah. Kalau ada pun yang kecik je nak makan pun kesian. 

Lepas habis breakfast terus start cari remis dekat bahagian laut sebab air dah surut. Boleh lah ke tengah sikit. Ada la dapat lokan seketul dua tapi remis tak banyak sangat. Even tak banyak, boleh lah dapat yang besar. Tension dah habis korek dalam pun tak dapat remis, try cari dekat kawasan batu. Rupanya banyak sembunyi dekat situ. Memang khusyuk lah memasing mengorek. 

Tips cari remis : Cari di bawah batu sebab dia sembunyi bawah batu. Ada batu yang boleh alih tu memang kitorang alih je. Dekat satu batu boleh dapat 5 atau 6 ekor remis. Sejam je dah penuh bekas tapi tak banyak sangat lah sebab bukan waktu dia. Banyak anak2.

Dah habis mengorek, pergi lepak makan mee udang pulak. Dah berzaman tak makan. Dari harga 5 hengget dah naik jadi 9 hengget dah haaaa.


Mee udang dia puas hati lah makan sebab banyak, boleh makan 2 orang. Udang dalam 6 ataupun 7 ekor.


Nasi goreng udang pun sama, RM 6


Laksa dia RM 5 tapi yang tak bestnya laksa ni dia letak pes udang. Laksa udang pun ada dia jual tapi harga mahal sikit lah, RM7. 


Tapi ABC agak hambar sebab kosong. Tak banyak pun bahan lain, yang tingginya ais kisar je lah. 

Habis je makan terus menapak balik sebab dah makin panas dekat pantai tu tapi segala jenis gerai jualan, layang-layang semua start aktif waktu tengahari sampai petang. Angin pun start kuat masa tu so best lah kalau main layang-layang. 

Dulu dekat pantai ni takde tebing tinggi ni pun tapi since air laut naik tahun lepas diorang dah bina nak elakkan banjir. Ada some parts dah cantik diorang buat mural. Tak lama nanti makin cantik lah kot Pantai BNO ni sebab pantai ni memang nampak terbiar. Beza betul masa first time datang dulu. Tapi tu lah, dulu-dulu dah habis bro :P


Saturday, 30 December 2017

Pokok Cili

First entri untuk mini garden sendiri. Actually dari tahun lepas lagi dah start tanam itu ini tapi semua banyak yang mati sebab tak kena panas sangat. Noob lagi satu hal. Tahun ni usahakan jugak sampai jadi. Dulu dah pernah beli dah pokok cili dekat nursery tapi mati. Dah lah mahal aiyooo

Sudahnya ambik biji cili campak je ke tanah. Naik elok je haa tak payah labur ringgit banyak sangat. Cuma labur sikit lah untuk hilangkan kesan putih dengan semut dekat pokok tu.


At first tu macam mau tak mau je nak hidup sebab dia naik melidi je, daun pun tak merimbun sangat. Musykil mampu keluar ke tak cili dia tu.


But then bulan lepas nampak berbuah dah. Excited teruk sebab sebelum ni banyak kali mati so this time lepas gigih sikit jaga, alhamdulillah ada hasil. Walaupun tak banyak tapi syukur lah nak. Lepaslah buat sambal belacan makan sorang tapi dia punya pedas fuhhhh kebas lidah bingit telinga. Mak kata kalau tanam cili ni ikut tangan yang tanam. Kalau jenis garang, cili dia pedas lah tapi mak kata, jangan percaya k? Sebab cili memang pedas hewhewhew



Makcik pesan suruh rajin cantas & gembur so lepas dah kutip semua ni memang cantas beria lah. Gembur tu memang selalu pun tapi berpada lah sebab taknak kacau akar dia. Harap yang kali kedua ni subur elok lah. Ada semai lagi satu pasu pokok cili sebab kuat sangat makan cili so biar tanam beria sikit. Nanti nak buat sambal jawa senang. Petik je. 

Kalau tak mati la hewhewhew

Friday, 29 December 2017

Movie Review : Golmaal Again

Image result for golmaal again

Director : Rohit Shetty
Cast : Ajay Devgn, Arshad Warsi, Parineeti Chopra, Tabu, Kunal Kemmu, Shreyas Talpade, Tusshar Kapoor, Sanjay Mishra, Johnny Lever, Mukesh Tiwari, Vrajesh Hirjee, Neil Nitin Mukesh.
Genre : Comedy
Running Time :
Trailer :


I'm not a fan of Rohit Shetty's films so Golmaal Again is not my choice but I watch this merely because of Kunal Khemu. Susah tau Kunal nak muncul onscreen, so bila dia berlakon mana-mana movie memang nak kena tengok even dah tahu dah Golmaal ni cerita mengarut.

5 sekawan, Gopal, Lakshman, Laxman, Lucky & Madhav membesar di rumah anak yatim, Jamnadas Orphanage. Satu hari diorang terjumpa baby depan gate JO & namakan baby tu Khushi. Since then diorang berlima ni jaga Khushi dari baby sampai berumur 5 tahun. Tapi satu hari diorang bergurau sampai jadi gaduh sampai Gopal dan Lakshman ambil keputusan untuk keluar dari JO dan mulakan kehidupan sendiri. Sama jugak macam Madhav, Lucky & Laxman. Tinggallah Khushi sorang-sorang dekat JO. Lucky for her, tak lama lepas tu ada keluarga datang ambil Khushi sebagai anak angkat. Lepas 20 tahun, diorang berlima bertemu balik di majlis pengebumian pengasas JO. Diorang ingat mati sebab terjatuh dari bumbung rupanya tak, dia kena bunuh so dari situ diorang berbaik & selesaikan misteri pembunuhan pengasas JO.

Dengar je nama Rohit Shetty dah tahu dah macam mana jalan cerita dia buat. Dia ni sama level je dengan Farah Khan, logik kelaut. Lagipun movie masala macamni memang tak expect banyak. Cuma pelik kenapa boleh meletops dekat panggung, mana tahu best macam Chennai Express rupanya tak. Dalam banyak scene lawak tu ada some parts je yang betul-betul lawak. Johny Lever pun buat lawak merapu. Entah apa benda entah.

Lagu-lagu pun tak best, lagi menyampah bila dengar lagu Neend Churai Meri remake tak best langsung. Tapi cinematoghraphy cantik lah, nak pulak bila tengok scenery dekat Ooty memang cun kemain. Ni memang forte Rohit Shetty kalau bab visual memang top notch tapi visual je lah, bab lain kelaut.

Twist yang Rohut Shetty and his team harapkan memang tak nampak twist langsung. From the first moment pun dah boleh baca 'rahsia' movie ni. Disappointed big time. There's nothing new pun dalam movie Golmaal Again except new actors macam Tabu, Parineeti Chopra & Kunal Khemu. Itu je lah. Yang lainnya seksa nak tunggu sampai habis. Hancur.

1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio 0, 4. Storyline 0, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.5, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message 0, 10. Personal Thought 0 = 4/10

Thursday, 28 December 2017

Movie Review : Flatliners

Image result for flatliners review

Director : Niels Arden Oplev
Cast : Nina Dobrev, Diego Luna, Ellen Page, James Norton, Kiersey Clemons
Genre : Sci-Fiction, Horror
Trailer :


At first thought I didn't know this is a horror movie. Ingatkan movie ni pasal a journey of comma patient sebab tak tengok trailer pun, tengok poster je everytime keluar dari panggung. Saja je tengok movie ni sambil iron baju.

Movie Flatliners mengisahkan tentang 5 orang medical students merasai pengalaman hampir mati yang biasanya pesakit koma rasa selama beberapa minit with great medical knowledge but it all turns out to be a horror experience for them when their sins haunts them back after flatlining. 

Related image

Masa tengok diorang buat flatlining tu memang best sangat, nak pulak bila masing-masing struggle kembalikan Courtney since Courtney the first one who come up with the idea and experiment flatlining thing on herself. First half memang best bila masing-masing nampak Courtney berubah makin bertenaga, makin cerdik, memori dia makin kuat lepas buat flatlining and attempt Jamie, Marlo, Sophie nak buat jugak sebab memasing compete nak nampak bagus dalam career diorang except Ray sebab bagi Ray, efforts and hardwork dia ada selama ni dah cukup untuk career dia lagipun masing-masing dah memang bagus dah pun tapi manusia kan, mana pernah puas. 

But then Courtney start kena kacau dengan hantu adik dia, Tessa yang mati 6 tahun lepas sebab kecuaian Courtney masa drive. The cliche horror experience for the whole movie memang menyampah nak tengok. Horror movie cenggitu lah, tiba-tiba bangunan jadi gelap, hantu datang, hantu buat seram and bla bla yada yada but I love when Ray sorang je yang rasional try cari scientific explanation lagipun memang dia sorang je la waras sebab dia tak buat flatlining tu. 

Image result for flatliners review

Scene seram tu tak seram sangat pun sebenarnya tambah lagi bila scene seram tu tak logik langsung sebab orang yang datang sebagai hantu tu hidup lagi. Meanwhile diorang serabut & cuak fikir kenapa jadi macamtu, I am here sambil iron baju sambil bagitau benda tu halusinasi je lah. Bila semua sense hightened, of course lah the guilts pun meningkat sekali macam dalam The Vampire Diaries lah masa Elena mati semua sense dia meningkat bila dia jadi vampire. Patutnya Nina Dobrev dah boleh jawab dah soalan tu sebab dia berlakon dalam TVD but nope they made them looks stupid although they're bright students. Ohhh part Marlo kena tarik untuk masuk ke alam lain tu sama scene dia kena tarik into vortex dalam TVD. Lewlz

Lagi tambah kecewa bila ending dia Marlo & Ray buang laptop Courtney sebab nak hapuskan bukti experiment Flatlining. WHYYYYY?! Masa Ray refuse untuk buat flatlining tu & most of them dah huru-hara I expect Ray akan buat documentary and kumpul semua hasil kajian, buat thesis or journal propose dekat dekan universiti. Flatlining tu dah gempak kot plus its 2017, people are looking for any opportunities in making easy money, become wealthy, have assets and influence but this movie playing safe and convey good message only. Hmmm k. Tengok ending terus rasa murung. Dah lah tak best, ending pun hancur. Grrr

Movie Flatliners ni remake sebenarnya dari movie Flatliners tahun 1990 tapi yang original lagi meletops lah with same storyline meanwhile this one turns out to be dull. Tsskkk

1. Team Production +1, 2. Visual +0.5, 3. Audio +0.5, 4. Storyline +0.3, 5. Casting +0.5, 6. Genre +0.7, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +0 = 5.5/10

Movie Review : Jumanji Welcome To The Jungle

Image result for jumanji poster 2017

Director : Jake Kasdan
Cast : Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart, Jack Black, Rhys Darby, Nick Jonas
Genre : Fiction/Adventure/Action/Comedy
Trailer : 


Jumanji starts back in 1996 when a father took morning jog at beach found Jumanji board game and brought it home for his son, but he ignored it since board game is not cool anymore but later that night the sounds of Jumanji made him open the game and he disappeared into Jumanji world. For 20 years he hasn't come back and his house turns into Freaky House. Tahun 2016, Spencer, Fridge, Martha & Bethany masuk dalam kelas tahanan & found Jumanji board game. Just like previous character, they're suck into the game but according to the avatar they chose earlier. First half of the movie diorang still figure out character yang diorang pilih & mencari bahagian peta yang hilang disamping selesaikan misi untuk hilangkan sumpahan dunia Jumanji.

Related image

First half memang hillarious sebab masing-masing nak adapt dengan avatar yang diorang pilih. Spencer budak nerd berubah watak kepada Dr. Bravestone paling sado & bersemangat waja tanpa kelemahan langsung. Martha gadis nerd macam Spencer bertukar kepada watak Ruby Roundhouse yang hot and superb in martial arts. But credit goes to Jack Black sebab dari watak Bethany gadis hot di sekolah bertukar jadi professor berbadan besar. Dari perempuan jadi lelaki so banyak jugak benda dia explore. Nak pulak bila ada Kevin Hart sebagai zoologist & pembantu kepada Dr Bravestone and have lots of weaknesses while in real life dia kuat, tinggi & stamina tinggi. Comedy scenes dalam movie ni memang lawak cuma ada several parts tu cuma adults je faham macam scene Dr Shelly Oberon jumpa Alex for the first time.  

Scond half of Jumanji gets interesting bila Nick Jonas muncul sebagai watak Alex Seaplane, pilot kapalterbang di Jumanji. Alex tolong diorang berempat berlindung dari kumpulan jahat dalam movie ni and pergi ke level seterusnya. Walaupun Nick Jonas masuk dalam movie ni agak lambat tapi dia punya handsome campur dengan dia punya acting skill memang perfect. 

Image result for jumanji

Tak sure Jumanji Welcome To The Jungle ni sequel kepada Jumanji tahun 1995 ataupun reboot. Nak kata reboot, movie ni start tahun 1996. Nak kata sequel, there's no clue or hint about previous movie. But reboot or sequel this movie is worth to watch. Perfect comedy, twist, surprises and action scenes. Berapa kali entah menjerit dalam hall tu nasib pop corn dah separuh. I love it when Jake Kasdan keep real character combined with fictional character in one body. Even though Dr. Bravestone is strong and have no weaknesses at all tapi Spencer in real life penakut even dengan tupai pun dia boleh melompat, bila datang Jumanji masuk dalam badan Bravestone pun dia tak mampu nak hilangkan takut tu so the logic is there. Same with other characters.

Part bunyi drum yang diorang dengar out of nowhere tu sama macam dalam movie Hunger Games, bila dengar bunyi drum tu rasa makin saspen, no clue or hint given. Setiap masa kena berjaga-jaga. Bezanya dengan Hunger Games, nyawa diorang ada 1 je. Kalau mati, memang eliminate terus tapi dalam Jumanji ada 3 nyawa memang basic standard untuk mana-mana games. Cuma tak tahu apa yang jadi kalau habis 3 nyawa tu. Mati in real life sekali ataupun cuma dalam tu je. Well no one dare enough to experiment that.

Image result for jumanji poster 2017

Tbh I dah tak ingat the original movie of Jumanji macam mana so tak boleh nak compare but all I can say this movie is worth to watch sebab visual dia memang cantik. Tapi disappoint jugak lah sebab hutan Jumanji tu scary dah macam Amazon dah. Semua binatang agresif kemain, kerja nak makan orang je. Memang tak jumpa pun binatang yang jinak atau bantu diorang feel calm dekat situ. Kalau masuk Jumanji tu rasa nak keluar cepat2 je so tak tahu ada sequel ke tak sebab tak ada hint langsung pun for second installment. If you guys haven't watch it yet and need some entertainment, this movie have to be your pick! 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +1, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought +1 = 9/10

Wednesday, 27 December 2017

Segmen : REALSVIORS Bloglist !


Azam 2018 

1. Naikkan PV blog & followers, guna domain & hopefully dapat review produk dari mana-mana brand/company. 

2. Nak kurangkan penggunaan socmed, lebihkan kepada 'ME TIME'

3. Nak tingkatkan ilmu gardening & cooking.

4. Belajar menjahit

5. Buang 10kg dari badan. 

GIVEAWAY BY PRINCESS FAZZ

Tuesday, 26 December 2017

Movie Review : Shubh Mangal Saavdhan

Image result for shubh mangal savdhan

Director : R.S. Prasanna
Cast : Ayushmann Khurrana, Bhumi Pednekar, Seema Pahwa, Anushul Chauhan
Genre : Romantic Comedy
Running Time : 119 minutes
Trailer :


Ayushmann & romcom berpisah tiada but this time around, the problem is not the girl but the boy. Movie SMS is a remake of the 2013 Tamil film 'Kalyana Samayal Saadham' from the same director, R.S. Prasanna. Not knowing much about him but the producer of this film is Anand L.Rai, one thing for sure the dialogue and storyline makes the movie a totally worth to watch. 

Plus movie ni berbeza dengan movie romcom lain bilamana hero, Mudit Sharma (Ayushmann Khurrana) ada masalah mati pucuk tapi jatuh hati dengan Sugandha (Bhumi Pednekar), well the perfect girl next door. Disebabkan tak mampu nak confess dengan Sugu,  Mudit hantar pinangan secara online kemudian bertunang. Tapi sebelum kahwin both of them try to have sex but unfortunately for Mudit, Sugu already found out his problem. Sebelum kahwin, both of them cari jalan untuk masalah Mudit walaupun at first Mudit nak cancel je kahwin. Geram jugak dengan Mudit ni sebab dia yang beria tackle Sugu sampai dapat sudahnya dia yang nak cancel walaupun Sugu berusaha & yakinkan dia yang perkahwinan diorang akan kekal.

Image result for shubh mangal saavdhan review

The real star dalam movie ni Ayushmann lah sebab dia yang ada problem tapi dia nak jugak Sugu dalam hidup dia. Being romantic with Sugu, feeling helpless and clueless with his problem, furious, feeble semua lah dia tunjuk dalam movie ni. Nak pulak bila duduk dalam masyarakat yang akan salahkan perempuan walaupun masalah tu datang dari lelaki baik dari keluarga lelaki ataupun perempuan. Yupp, feminism vibe like all Anand L. Rai movies. Love it. Meanwhile, chemistry between Ayushmann-Bhumi memang terserlah since SMS ni movie kedua diorang lepas success dalam Dum Laga Ke Haisha. Bila chemistry onscreen jodi bagus, it adds brownie points for a movie. Cuma lagu dalam movie ni je tak best mungkin tu la sebabnya kot movie ni tak meletops sangat. Well, lagu tu penting untuk romcom movie. Its like the soul but SMS team fail to bring it onscreen. 

Image result for shubh mangal saavdhan review

By the genre of the movie, memang terhibur tengok SMS, tak berhenti gelak dari awal sampai habis cumanya part Jimmy Shergill tu macam hambar and unnecessary. It disappoint me the most sebab cameo dia panjang and talk unnecessary stuff despite adding fun to this movie it turns out bland and clueless and lost cause. Btw, Jimmy Shergill ni ada contract dengan Anand L.Rai ke sebab semua movie romcom Anand ada muka dia, Happy Bhaag Jayegi and Tanu Weds Manu franchise. Happy Bhaag Jayegi Returns tak sure lah ada ke tak. 

With the romantic twist macam scene Mudit tension dengan family Sugu ditambah pulak dengan stress masalah dalaman dia, and huru-hara dari saudara mara buat dia bengang tapi rupanya dia jadi real gentleman helping them uruskan majlis walaupun family dia larang sebab pengantin tak boleh turun padang. Awww sangat. I love it when they trust each other, always find way to one another although their family being irrelevant the most. Kahwin dengan pokok pisang untuk buang masalah mati pucuk? Really? Sugu pulak tu yang kena kahwin dengan pokok padahal yang bermasalah tu Mudit.

Image result for shubh mangal saavdhan review

It seems Bollywood being Bollywood bila part Mudit lompat dari kereta kabel dia ke kereta kabel Sugu semata nak pujuk Sugu supaya kahwin dengan dia. If it adds the romance and comedy for audience then it fits the frame lah. For me, tskkk. 

All in all its a great romcom movie lepas Badrinath Ki Dulhania and Bareilly Ki Barfi untuk tahun ni, leading cast did a wonderful job, supporting actors pun talented cantik je masuk dalam character especially Seema Pahwa sebagai ibu Sugu yang banyak ajar anak dara dia tentang sex relation. Kalau mencari movie Hindi yang santai nak layan, you guys should try Shubh Mangal Saavdhan.

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0, 4. Storyline +0.8, 5. Casting +1, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +1, 10. Personal Thought +0.5 = 7.8/10

Monday, 25 December 2017

Tisu Najis Panda

Najis panda dijadikan tisu, syarikat China buat untung

Tisu Panda Poo dihasilkan oleh The Qianwei Sengseheng Paper Company di negara China yang diperbuat daripada najis panda. Yewwww 

Hasil usahasama syarikat The Qianwei Sengseheng Paper Company dan China Conservation & Research Center mengitar semula najis panda untuk dijadikan tisu sebagai kegunaan di tandas, dapur, napkin dan pelbagai lagi produk kegunaan rumah. 

Menurut The Qianwei Sengseheng Paper Company, najis panda seberat 10kg sehari kaya dengan fiber hasil dari tabiat pemakanan panda iaitu memakan buluh. Tambahan pula, sisa ludahan panda sebanyak 50kg semasa memakan buluh turut dicampur bersama najisnya. 

Untuk penghasilan tisu najis panda, najis panda akan dikumpul dari 3 ekor panda di wilayah Sichuan setiap minggu dan akan direbus, dipasteur untuk dijadikan tisu. Kemudian diuji sama ada mengandungi bakteria dan selamat digunakan oleh pengguna. Tisu najis panda ini akan dijual RM26.60 sekotak tapi tak pasti pula untuk berapa helai tisu. 

Will you guys buy this tissue or disgusted with its ingredients? :P

Friday, 22 December 2017

Jim's Birthday Giveaway

Menang SPM Fever GA dari sponsor Mamapipie

Alhamdulillah rezeki bulan 12 dapat menang GA anjuran blog Abam Kie bulan November 2017. Tak sangka pun boleh menang sebab bagi cerita entah apa benda je masa SPM dulu. Apa benda pun sampai sekarang teringat lewlz.


Cerita entah apa benda pun boleh menang tempat keempat, kira okay lah tu dari 38 orang bloggers yang join SPM Fever GA ni. 


Kalau join contest Abam Kie ni kena cepat bagi respond kalau tak dia bagi orang lain. Raya haritu dah terkena dah sebab busy sangat siapkan kerja before cuti raya sampai tak sempat buka blog sudahnya hadiah burn. Alhamdulillah menang lagi sekali & takmau hadiah lari dekat orang lain lagi terus kucar-kacir contact Abam Kie. Dari Abam Kie ke Mamapipie. Dah buat sesi pilih hadiah, hari hadiah sampai ke tangan pun tiba. 

Bukak packaging nampaklah shawl monochrome yang dipilih haritu & hari ni decide nak pakai so boleh up terus entri ni. 


Thanks Mamapipie! Selesa sangat pakai monochrome shawl ni. Tebal pulak tu so tak payah pakai inner, tak payah iron pulak tu. Senang bentuk satu hal. Kalau nak cepat memang sambar shawl ni je lepasni. :D

Thursday, 21 December 2017

Giveaway Happy New Year 2018

Klik banner untuk join :)

Azam 2018

1. Naikkan PV blog sampai 5k sebulan. Followers & rakan blog pun bertambah. Dapat job dari mana-mana product/company.
2. Ada saving RM5k dalam bank.
3. Pergi travel dalam atau luar negara. 
4. Excel in gardening & cooking
5. Start menjahit

Ucapan Tahun Baru

Tahun 2017 ni ada yang best, ada yang tak best jadi dalam hidup, ada yang unexpected, ada yang jadi according to what I've planned maka dengan skills & experience di tahun ni akan dibawa ke tahun depan untuk jadi lebih baik dan berguna.

Pengalaman Manis Tahun 2017

1. My relationship quite shaky in 2016 but January 2017 it all changed and we're getting stronger, lebih banyak bertoleransi, lagi banyak bersabar & banyak memahami. Relationship is hard but the efforts worth it. 

2. My opinion sometimes harsh for people to accept it but I am grateful I've been appreciated and accepted even if it just change one person in my circle. Its great to receive personal message said how thankful they are for motivates and inspired them even if I think that just a small matter for me but it actually give a great impact for someone. 

3. Duduk rumah sewa dengan orang salah memang memenatkan. Since 2016 sampai tahun ni dah 4x pindah rumah sebab ketua rumah tiba-tiba jadi tuan rumah and using their power for wrong reason walhal by verbal agreement sembang lain. And I'm glad I jumpa owner rumah yang sekarang ni guna contract with win-win situation for both parties. Tenang sikit hp takde yang membebel this and that. I pun boleh decorate my house the way I wanted to. 

4. I have my partnership company and I am the finance manager so I'm glad at least ilmu finance masa degree dulu tak berkarat walaupun mostly macam dah kelaut. 

5. Blog ni sumber kebahagiaan jugak bila ramai yang drop comments, menang hadiah contest, masuk dalam bloglist rakan blogger, baca pengalaman blogger pergi travel, makan, layan review korang it feels nice and thanks to all who give meaning for this blog. Love you guys :)

Happy 2018, wishing you guys a happy new year and wonderful journey ahead. 

Mitos Tanda Warna Pada Produk

I've noticed ramai yang sebarkan tentang tanda warna pada produk yang kita gunakan seperti ubat gigi, pencuci muka, krim sapu dan lain-lain di media sosial kebelakangan ni. Dekat Whatsapp pun banyak walaupun dah ramai yang tahu perkara sebenar. 

Image result for tanda warna di belakang ubat gigi

MERAH: Bahan semula jadi + bahan kimia
BIRU: Bahan semula jadi + bahan ubatan
HIJAU: Bahan semula jadi sahaja
HITAM: Bahan kimia sahaja

1. Betul ataupun tidak tanda warna ni sebagai indicator kepada penggunaan bahan kimia dalam produk ni? 

Jawapannya, SALAH. Tanda warna ni cuma tanda warna kepada mesin yang proses semua produk ni. Ada mesin guna tanda warna hijau, ada yang hitam, ada yang biru so it is totally safe to use by consumers. 

2. Kenapa ada tanda warna ni?

Sebab mesin pemotong perlu tanda warna ni untuk tugas memotong, melipat, membentuk, mengapit dan sebagainya terhadap produk tersebut. Kalau tak ada tanda warna ni mungkin mesin akan keliru atau tak dapat kesan arahan yang diberikan. 

3. Kenapa ramai yang sebarkan fakta salah ni?

Sebab nak lariskan produk yang diorang jual. Bila guna teori ni ramai yang percaya sebab tak tahu penggunaan tanda warna di kilang proses produk. 


Wednesday, 20 December 2017

Rasa Murung atau Kemurungan Klinikal?

'Rasa murung lah hari ni'
'Dah all out dah tapi hasilnya hancur jugak, down lah macamni!'
'Sedihnya rasa hari ni. Tak rasa nak buat apa pun. Nak stay dalam bilik je. Taknak jumpa orang lain'

Selalu kan dengar orang cakap macamni? Ataupun diri sendiri yang cakap perkataan macamni ataupun rasa macamni? Before you jump into a conclusion that you have been hit with Depression, let me tell you it is not. Rasa down, rasa murung, rasa sedih memang penyebab kepada kemurungan tapi tu cuma mood depression. It is normal for people to have it bila kita di tahap kesedihan & manusia normal akan bangkit balik macam biasa, teruskan kehidupan macam biasa sebab mood depression cuma satu stage kesedihan yang biasa manusia akan tempuhi. Biasanya akan berlarutan sehingga seminggu. Itu normal, bukan penyakit. Kalau lebih dari seminggu go seek medical help. 

Image result for kemurungan

Meanwhile, kemurungan klinikal pula akan membuatkan sistem otak manusia terjejas dan boleh menyebabkan fizikal terjejas dan interaksi sosialnya. This is because bila manusia murung yang berlanjutan, dia akan mengalami insomnia, selera makan terganggu, cara berfikir terganggu, emosi tak menentu, kurang fokus dan sukar untuk buat keputusan, sakit kepala, loya, sakit sendi, semput ataupun sakit belakang. Kemurungan klinikal ni biasanya akan berlaku selepas 2 minggu dalam keadaan murung yang berlanjutan. 

Kemurungan klinikal cuma boleh didiagnos dan dirawat oleh doktor psiaktri je bukan wild thoughts yang manusia selalu buat. 'Oh I've got all the symptoms so I'm a person with depression!' No babe, it doesn't work like that. Dan semestinya bukan boleh dirawat dengan baca Al-Quran sebab lemah iman dan jauh dari Tuhan. Chill? Even brain scan pun berbeza kot. 

Image result for brain scan depression

Most of the cases, yang murung ni nampak lagi happy, lagi bahagia dari manusia biasa berdasarkan kajian dari penyelidik2 di Universiti of Rochester Medical Centre. Mungkin itu caranya untuk sembunyikan penyakit since masyarakat pandang serong kepada pesakit mental. Dan sekarang ni jadi trend pula untuk dapatkan perhatian di social media. Lagi lah orang yang ada depression ni taknak bagitahu sakit diorang. 

If you happen to know someone yang ada masalah kemurungan, pujuk dia pergi jumpa doktor psikatri since most of them resist medical help. Or the least you can do lend your shoulder to them. Tapi kalau kau rasa nak azankan pun membantu kau buatlah tak pun baca satu kitab terus. Whatever you can do to help them, just help them before we lose them.

Monday, 18 December 2017

Movie Review : Ittefaq

Image result for ittefaq review

Director : Abhay Chopra
Cast : Sidharth Malhotra, Akshaye Khanna, Sonakshi Sinha
Genre : Mystery/Thriller
Running Time : 1 hour 40 minutes
Trailer : 


Ittefaq, movie remake dari movie tahun 1969 dengan tajuk yang sama, mengisahkan tentang Vikram Sethi (Sid Malhotra), seorang penulis novel yang melarikan diri setelah disyaki membunuh isterinya Katherine Sethi di apartmen mereka. Secara kebetulan terjumpa Maya (Sonakshi Sinha) & mayat suaminya, Shekhar semasa minta pertolongan & perlindungan dari pihak polis. Vikram berdepan dengan dua pembunuhan & kes diketuai oleh Inspektor Dev (Akshaye Khanna) dan harus diselesaikan dalam tempoh masa 3 hari. With limited evidence, witnesses, different stories by two suspects and short period of time, will Dev find the real truth behind this murder case?

I didn't know which movie is better, the original one or the remake but judging from the storyline of the movie, it is entertaining and deserves the attention. Nak pulak bila ada pelakon lama yang memang terkenal dengan bakat lakonannya, Akshaye Khanna. He carry this movie on his shoulder with a great performance! Walaupun dalam movie Mom dia lakonkan watak sama dengan misteri yang sama but still he proved his worth. 

Image result for ittefaq review

Since movie ni tak banyak sangat location cuma bergerak di antara penjara & rumah plus with a simple murder case, so tak pening sangat with editing cuma sakit hati jugak dengan Sonakshi Sinha sebab kayu dalam movie ni. I mean, what happened girl? As if this is your debut movie back in 2010. Lucky for her, screentime dia tak banyak berlakon seorang. Mostly with Akshaye and Sid so dia terselamat sikit tapi disebakan lakonan dia, intensity tu tak berapa nak ada. Its just there whether from devastated Sid or Akshaye in solving the case. 

Kind of weird jugak bila both of them, Maya & Vikram tak panggil lawyer untuk defend themselves since tuduhan polis agak berat, kes bunuh padahal Maya ramai kawan lawyer sebab suami dia seorang lawyer and Vikram pula penulis terkenal so nak dapatkan lawyer bagus tu bukannya susah sangat pun sebab dia berduit. In addition to that, kenapa scriptwriter tak bagi dialog more provocative untuk watak Dev sedangkan Vikram dah bagi motif jelas bila dia kata dia terhutang banyak dengan Katherine instead of tunjuk rasa kesian dengan Vikram? 

Image result for ittefaq review

Ittefaq tak ada lagu so you guys yang nak layan movie Hindustan tapi tak suka lagu then this is the one for you. Since tak banyak sangat bukti & saksi, dengan 2 cerita berbeza tapi dengan situasi yang sama I bet you guys pun akan wondering siapa pembunuh sebenar. Walaupun dah dapat jawapan tapi tak yakin nak berpegang dengan jawapan tu sampai lah dia reveal sendiri at the end of the story sebab masing-masing ada motif kuat untuk membunuh. Promo events movie ni pun tak reveal banyak sangat hint sebab taknak misteri tu terbongkar. Well I guess their strategy worth it. 

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +0.7, 6. Genre +1, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.3, 10. Personal Thought +1 = 8/10

Goodbye Jonghyun

This news is devastating. Back in 2010, during my campus life whenever I got caught up with stress, I'll watch Korean variety show. I'll listen to Kpop and one of them is SHINEE. And yes my fav is Jonghyun. Not gonna lie its such a heartbreaking moment when he's there making people smile/laugh/happy/away from their problems, drama and stress but he's the one in pain struggle to live but today it all ends.

Tbh minggu ni or I can say bulan ni banyak sangat dapat ask dari strangers talking about depression. Tak boleh hadam lagi Chester bunuh diri sebab depressed and now this? Korea has lost a talented singer, composer, DJ and a heartwarming person. Its hard to believe that he's gone now. 

But to live in depression is hard, to even survive with slavery contract and mad fanatic world is hard. He actually did seek help from doctor for his mental illness tapi doctor cakap tu cuma suara dalam kepala dia je. How can a doctor say that when somebody seeking help from him? Depressed dari kecil lagi nak jadi yang terbaik replace tempat ayah dia jaga mak dengan kakak, doing his best in his career, terpaksa putus cinta sebab fans tak suka [I loathe fanatic and mad crazy fans, its his personal life] and feel not great enough because of mad negative criticism. He's exhausted.

His last letter:

His last picture before he's gone.

He did his best for 10 years now, shining bright like others. Rest in peace, Jonghyun. Thanks for all the great memories and smile you bring :'(


Roses for Jonghyun :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...