Rasa Sampah, Rasa Wasted, Here Some Advice

By farhanna jafri - 22:56

Lately suka masuk Askfm sebab sejak dah upgrade ni makin ramai yang hantar shoutout dekat askbox. Perasan jugak lah ada yang minta tips itu ini tapi tertarik dengan soalan macamni sebab pernah ada dekat fasa ni dulu. Sekarang pun ada jugak tapi tak seteruk dulu.






Perasaan sedih, wasted, depressed tu sentiasa akan ada, nak pulak bila kita serba kekurangan. Tak ada manusia perfect pun dekat dunia ni tapi untuk hidup happy macam orang lain, kebahagiaan tu kena datang dari kita sendiri lah. Here some tips for you guys 

1. Sasaran RENDAH

Bila kita sedih, murung, rasa putus asa dengan kehidupan, normally 70-90% badan kita dah stop functioning. Even our mind shut down sebab tu rasa nak tidur je. Rasa lesu, rasa letih. So what I'm doing to avoid this, I buat To-Do-List tapi dalam pecahan yang banyak dan spesifik. Memang at first rasa stress sebab banyak tapi makin banyak items dah crossed out, memang rasa happy sangat. Bila dah habis cross semua, mula semangat untuk perkara yang lagi besar. 

Related image

2. Motivate diri sendiri

Dalam sehari boleh kira berapa kali je kita bagi kata semangat dekat diri sendiri. Yang banyaknya maki diri sendiri ada lah. 'Eh bodohnya aku ni' 'Eii benda senang macamni pun aku tak boleh nak buat'. Cuba tukar rasa nak marah tu dengan kata-kata membina. Bukan untuk orang lain je tau kita kena bagi kata-kata semangat, dekat diri sendiri patutnya lebih lagi. Bila dah sayang diri sendiri baru boleh sebarkan kebahagiaan dekat orang lain. 

3. Bina sistem sokongan

Macam mana nak bina? Dengan bergaul dengan orang tersayang. Kalau ada masalah, jangan simpan tapi cari kawan yang memang bersikap positif ataupun ahli keluarga yang selalu ada untuk kita. Jangan tengah ada masalah pergi jumpa member perangai suka melahar, memang boleh menangis murung makin teruk lah cerita dia. 


4. Sibukkan diri

Like I said earlier, kita kena ada sistem sokongan tapi jangan terlampau attached dengan sistem sokongan sampai tak mampu nak bergerak sendiri. Selalunya jadi bila kita attached sangat dengan something or somebody, bila hilang memang boleh jatuh terus. Sibukkan diri dengan aktiviti indoor ataupun outdoor. Kalau dah rasa ada dalam zon yang sama, keluar dari zon tu & bina zon kehidupan yang baru. Belajar atau cuba sesuatu yang baru. Tak apa kalau kita jatuh tapi yang penting kita sentiasa kuat untuk bangun balik. 


I guess 4 tips ni je for now sebab amalkan yang ni je sekarang untuk elakkan rasa murung sebab bila murung, mudah sangat rasa letih, bad mood & menangis. Habis semua kerja tak boleh buat. So I hope these tips membantu you guys. Take a great care everyone! :)

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. Kemurungan ini kalau tak dikawal boleh menyebabkan stress dan juga bahaya.. Memang kena pandai motivated diri.. Yakin pada diri sendiri dan satu lagi kena cakap dengan sesorang.. Luahkan perasaan yang terpendam tu..

    ReplyDelete
  2. Nice tips... Letih dan wasted memang confirm merasa dalam hidup...

    ReplyDelete
  3. Thanks for the tips, bagus untuk diamalkan setiap hari

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)