Wednesday, 8 November 2017

Movie Review : Happy Death Day


Director : Christopher B. Landon
Cast : Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine, Charles Aitken
Genre : Mystery/Thriller
Trailer : 


Last night rasa nak tengok movie genre thriller, scroll down nampak Happy Death Day tengok IMDB rating average plus dah siap ada subtitles so try lah layan. Haritu pun ada nampak someone buat review cakap movie ni best tu yang semangat nak tengok. 

Tree (Jessica Rothe) wakes up every morning in Carter's room due to hangover from last night party. Sepanjang perjalanan Tree ke rumah sewa dia, dia jumpa petition girl, couple dating dekat park, budak junior kena buli, alarm kereta berbunyi, lelaki yang pernah keluar date dengan dia, kawan rumah sewa, bergaduh dengan ketua rumah, budak bilik dia bagi cupcakes untuk birthday dia, dia lambat pergi kelas lepastu datang hospital untuk hook up dengan lecturer/doctor, malam tu sembang dengan ketua rumah untuk party, terserempak dengan sports fans lepastu mati. So she keeps repeating her day for 17th times. Each day she try to find out siapa pembunuh dia. 

Image result for happy death day

For me movie ni biasa je even the genre thriller, pembunuh tu bunuh Tree tak kejam mana pun lah. Ada scene yang dia cut off terus. Its like you're watching one of movies at Diva channel. But even Diva lagi kejam cara bunuhnya. Macam movie Disney pun ye jugak sebab ajar kita untuk buat baik dengan semua orang lol. I don't think she needs to do that. Life in college is tough, she have to be mean in order to be on top. Plus she's the Kappa! 

Even you guys already know the plot but it still fun to watch sebab lakonan Jessica memang mantap. She's freak out, she's terrified, she's emotional, falling love, making jokes, her action scene I mean she's really fit into college girl caharcter. Kudos for that. And oh my Charles Aitken is so hot!

Image result for happy death day

All in all movie ni enjoy lah bila tengok tapi agak huh jugak lah bila dia taknak orang tahu pun hari kejadian tu hari lahir dia tapi dia set ringtone lagu birthday???

Part dia putuskan hubungan dia dengan doctor/lecturer dia tu lagi lah terjongket kening. Amboi senangnya kau drop subject padahal in realiti nak dapat markah tu boleh buat nangis tau tak. Her action to hook up with Dr. Greg is justified lah. Memang bersepah lecturer gatal cenggitu. Nak lulus kena jadi kekasih gelap dia. This movie can give something more but pffttt they blew it off. Boleh je kalau dia buat Tree nak buang Greg dari hidup dia & Greg meradang sampai nak bunuh Tree. Well, that can be a solid motive instead of you found out that alaaa tak boleh bagitau reason nanti jadi spoiler. 

Image result for happy death day

& out of all her enemies and orang yang dia benci, dia tak letak pun nama Lori sedangkan dia menyampah dengan roommate dia, selalu buli, treat her bad, dia tak terfikir ke Lori orang pertama yang akan bunuh dia since they're roommate? She's the one who knows her birthday. Plus, kenapa suspect Danielle ketua rumah dia yang bunuh sedangkan pembunuh tu someone yang fit athletic stamina tinggi well she's supposedly look through the details bukannya random main teka je. That's why I said movie ni macam movie Disney because they focus on the social message rather than the genre itself and losing the storyline but somehow movie ni dapat PG13 lol. Alang dah PG13 buat la kejam sikit cara pembunuhan tu. Baru la rasa seram sikit nak solve the mystery. Tapi tu lah, movie ni movie blonde kan, so tak payah letak harapan tinggi sangat lah kot for blonde lol.

The only blonde I adore is Caroline Forbes in The Vampire Diaries. Woot woot!!

But its good to watch sebab sampai habis director simpan mystery tu cuma motif pembunuhan tu lah rasa macam apa benda lah nak bunuh semata sebab tu je. 

 1. Team Production +0.5, 2. Visual +1, 3. Audio +1, 4. Storyline +0.5, 5. Casting +1, 6. Genre 0, 7. Themes +1, 8. Editing +0.5, 9. Social Message +0.5, 10. Personal Thought 0 = 6/10

4 comments:

  1. Ala.. kenapa review cengginie.. dah rasa macam nak tengok.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. Tak kejam sgt lah cerita ni ye FJ. Kak ana suka juga tgk thriller movie tp kena ada org teman. Haha

    ReplyDelete
  3. Alaa...
    KAklong lupa pula nak tengok citer ni haritu. Harap2 Astro ada pasang nanti..

    ReplyDelete
  4. Lepas baca review ni, terus rasa tak nak tengok. Mungkin nanti nak beli je kot kat Astro Best.Hihi

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...